Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Aplikační možnosti refraktometru k diagnostice kapalin
Macháč, Milan ; Kazelle, Jiří (oponent) ; Frk, Martin (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce je zaměřena na aplikační možnosti refraktometru k diagnostice kapalin. První část práce je zaměřena na teoretické základy šíření elektromagnetického vlnění. Další oddíl je orientován na měření indexu lomu, refraktometrii, popis jednotlivých typů refraktometrů a krátký úvod do interferometrie. Předposlední kapitola je věnována aplikačnímu využití refraktometrů a co díky refraktometrii můžeme změřit a spočítat. V poslední kapitole se nachází experimentální část, je zde popsán kalibrační postup, změřené hodnoty indexu lomu různých kapalin a vyhodnocení výsledků.
Využití polarimetrie a refraktometrie ke stanovení koncentrace invertního cukru v invertních sirupech
Mrůzková, Karolína ; Šárka,, Evžen (oponent) ; Hamtil,, Roman (vedoucí práce)
Invertní sirup je tekuté sladidlo, které se vyrábí hydrolýzou sacharózy na fruktózu a glukózu. Důležitým kvalitativním parametrem invertních sirupů je tzv. stupeň inverze – hmotnostní procento invertního cukru (suma fruktózy a glukózy) v sušině invertního sirupu. Tato diplomová práce se zabývá možností stanovení stupně inverze pomocí polarimetrie v kombinaci s refraktometrií v invertních sirupech o sušině 70–78 % vyrobených pomocí kyselé hydrolýzy při teplotě 80 °C a pH 2,4. Byl navržen nový empirický vztah popisující závislost stupně inverze na polarizaci a refraktometrické sušině. Výsledky stanovení stupně inverze pomocí nově navrženého vztahu byly srovnány s výsledky stanovení pomocí HPLC/RI jakožto referenční metody. Rozdíl výsledků stupně inverze získaných pomocí HPLC/RI a refraktometricko-polarimetrického stanovení dle nově navrženého vztahu byl stanoven na 0,1 ± 0,5 %. Při navrhování tohoto vztahu bylo vzato v potaz, že při daných výrobních podmínkách vzniká při hydrolýze sacharózy více glukózy než fruktózy. Poměr vznikající koncentrace fruktózy ku koncentraci glukózy byl stanoven na 0,96 ± 0,02.
Refraktometrická studie lipoproteinu o velmi nízké hustotě (VLDL)
Šinglárová, Simona ; Pacáková, Věra (vedoucí práce) ; Staňková, Barbora (oponent)
Znalost chemického složení lipoproteinů má široký význam. Pří stanovení velikosti částic lipoproteinových frakcí je nutná předběžná separace pomocí ultracentrifugace v hustotních roztocích. Obvykle se samotné stanovení provádí elektroforeticky či gelovou filtrací s vhodnou detekcí, která výsledek zkresluje. Lepší řešení nabízí nový detektor, tzv. Light Scattering Detector, který detekuje ohyb laserového paprsku na molekulách či částicích v roztoku. Pro výpočet velikosti částic vyžaduje závislost indexu lomu na koncentraci dn/dc. Koncentrace je stanovena gravimetricky a indexy lomu metodou refraktometrickou. Závislosti nejlépe vyhovuje polynomická funkce. Zda koreluje s chemickým složením lipoproteinu VLDL je možné určit na základě studia většího počtu vzorků.
Využití polarimetrie a refraktometrie ke stanovení koncentrace invertního cukru v invertních sirupech
Mrůzková, Karolína ; Šárka,, Evžen (oponent) ; Hamtil,, Roman (vedoucí práce)
Invertní sirup je tekuté sladidlo, které se vyrábí hydrolýzou sacharózy na fruktózu a glukózu. Důležitým kvalitativním parametrem invertních sirupů je tzv. stupeň inverze – hmotnostní procento invertního cukru (suma fruktózy a glukózy) v sušině invertního sirupu. Tato diplomová práce se zabývá možností stanovení stupně inverze pomocí polarimetrie v kombinaci s refraktometrií v invertních sirupech o sušině 70–78 % vyrobených pomocí kyselé hydrolýzy při teplotě 80 °C a pH 2,4. Byl navržen nový empirický vztah popisující závislost stupně inverze na polarizaci a refraktometrické sušině. Výsledky stanovení stupně inverze pomocí nově navrženého vztahu byly srovnány s výsledky stanovení pomocí HPLC/RI jakožto referenční metody. Rozdíl výsledků stupně inverze získaných pomocí HPLC/RI a refraktometricko-polarimetrického stanovení dle nově navrženého vztahu byl stanoven na 0,1 ± 0,5 %. Při navrhování tohoto vztahu bylo vzato v potaz, že při daných výrobních podmínkách vzniká při hydrolýze sacharózy více glukózy než fruktózy. Poměr vznikající koncentrace fruktózy ku koncentraci glukózy byl stanoven na 0,96 ± 0,02.
Refraktometrická studie lipoproteinu o velmi nízké hustotě (VLDL)
Šinglárová, Simona ; Pacáková, Věra (vedoucí práce) ; Staňková, Barbora (oponent)
Znalost chemického složení lipoproteinů má široký význam. Pří stanovení velikosti částic lipoproteinových frakcí je nutná předběžná separace pomocí ultracentrifugace v hustotních roztocích. Obvykle se samotné stanovení provádí elektroforeticky či gelovou filtrací s vhodnou detekcí, která výsledek zkresluje. Lepší řešení nabízí nový detektor, tzv. Light Scattering Detector, který detekuje ohyb laserového paprsku na molekulách či částicích v roztoku. Pro výpočet velikosti částic vyžaduje závislost indexu lomu na koncentraci dn/dc. Koncentrace je stanovena gravimetricky a indexy lomu metodou refraktometrickou. Závislosti nejlépe vyhovuje polynomická funkce. Zda koreluje s chemickým složením lipoproteinu VLDL je možné určit na základě studia většího počtu vzorků.
Refraktometrická studie lipoproteinu o nízké hustotě (LDL)
Pultarová, Kamila ; Tvrzická, Eva (vedoucí práce) ; Staňková, Barbora (oponent)
Zvýšená koncentrace lipoproteinů o nízké hustotě (LDL) v krevní plasmě je charakteristická pro zvýšené riziko kardiovaskulárního onemocnění. V současné době je předmětem zájmu rozdělení velikosti částic tohoto lipoproteinu; nejvyšší riziko představují tzv. malé densní LDL. Cílem práce byla příprava pro stanovení velikosti částic metodou gelové filtrace s detekcí ohybu laserového paprsku; tato metoda vyžaduje znalost závislosti indexu lomu na koncentraci částic. Lipoproteiny LDL byly separovány pomocí ultracentrifugy a koncentrační závislosti byly určeny refraktometricky. Z testovaných funkcí nejlépe vyhovovala závislost lineární a exponenciální. Tato závislost je charakteristická pro každý biologický vzorek, a proto musí být určena individuálně.
Aplikační možnosti refraktometru k diagnostice kapalin
Macháč, Milan ; Kazelle, Jiří (oponent) ; Frk, Martin (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce je zaměřena na aplikační možnosti refraktometru k diagnostice kapalin. První část práce je zaměřena na teoretické základy šíření elektromagnetického vlnění. Další oddíl je orientován na měření indexu lomu, refraktometrii, popis jednotlivých typů refraktometrů a krátký úvod do interferometrie. Předposlední kapitola je věnována aplikačnímu využití refraktometrů a co díky refraktometrii můžeme změřit a spočítat. V poslední kapitole se nachází experimentální část, je zde popsán kalibrační postup, změřené hodnoty indexu lomu různých kapalin a vyhodnocení výsledků.
Mléčné kvašení červené řepy
Pavloušková, Eva
Tato bakalářská práce na téma "Mléčné kvašení červené řepy" byla zpracována na Zahradnické fakultě v Lednici v letech 2012 - 2014. Teoretická část práce zahrnuje charakteristiku červené řepy a mléčného kvašení. Praktická část práce je zaměřena na osm vytvořených nápojů s podíly šťávy kvašené červené řepy a dalších zeleninových a ovocných složek. U vytvořených kvašených a kombinovaných nápojů byla provedena analýza látkového složení podle rozpustné sušiny, titračních kyselin a obsahu chloridů a senzorické hodnocení. Na základě výsledků bylo zhodnoceno, že šťáva z mléčně kvašené červené řepy a její využití v nápojích je další vhodnou možností technologického zpracování červené řepy.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.